Årets första Core update från Google är här

Årets första Core update från Google är här

Ett antal gånger om året gör Google en så kallad Core update, vilket är en större uppdatering av deras sökalgoritm. Det görs för att ständigt se till att det är de mest relevanta sökresultaten som syns för användarna. När uppdateringen slår igenom är det inte en specifik rankingfaktor som påverkas utan uppdateringen slår brett, vilket gör det mer komplext att analysera.

I veckan rullar Google ut årets första Core update. När detta sker gäller det att vara ännu mer på tårna än vanligt och följa utvecklingen i sökresultaten noggrant för att se ifall man eventuellt drabbas av uppdateringen.

Som vanligt när denna typ av uppdateringar rullar ut kan det ta ett antal veckor innan eventuell påverkan syns, och det kan även vara mer instabilt i rankingen där placeringarna går upp och ner. 

Google exemplifierar själva på sin sajt hur uppdateringen fungerar genom att beskriva en webbplats som 2020 rankade de 100 populäraste filmerna genom tiderna. När du nu 2023 går in och uppdaterar listan, kommer det garanterat ha tillkommit ett antal nya kandidater som ska in på listan. Dessutom kommer några av de befintliga kanske ses med nya ögon, och i slutändan möjligtvis förtjäna en bättre plats på listan. Det kommer med andra ord ske en naturlig förändring av placeringar på listan. Det behöver nödvändigtvis inte vara att de befintliga har blivit sämre, det har bara tillkommit nya bättre alternativ.  

Det är ännu något tidigt att säga exakt vilka utslag uppdateringen kommer att ha. Men våra rekommendationer i nuläget för att följa utfallet samt förebygga:

  • Håll extra koll på dina organiska sökresultat kommande veckor. 
  • Följ statistiken i search/google analytics och identifiera ev förändringar
  • Prioritera användarupplevelsen på er webbplats.
  • Fokusera på värdefullt kvalitetsinnehåll. 
  • Prioritera att webbplatsen håller hög teknisk standard.


Vi följer själva uppdateringen noga och kan snabbt dra slutsatser då vi ser tydliga synergier mellan de olika konton vi jobbar med.

Vill du ha hjälp med din SEO?

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.