Frysrättens dag – 6 november

Frysrättens dag – 6 november

Visste du att även frysrätten har sin egen dag i kalendern? Det har den haft sedan 2012 när Albin Nystedt, medgrundare till Mild, instiftade denna som en officiell temadag. Vi har intervjuat Albin för att ta reda på varför dagen är så speciell för honom.

En vardagshjälte, minst sagt

Varför blev det just Frysrättens dag som du ville instifta i kalendern, Albin?
– Frysrättens dag instiftades som en hyllning till något som ofta folk ser ner på – helt felaktigt. Det kan upplevas jobbigt att köpa "5 för 100" i butiken, vad folk ska tycka? Tänker nog många. Att du är snål, lat, har dålig smak och så vidare. I själva verket gör frysrätter en riktig samhällsnytta. Frysning är en utmärkt konservering som gör att ingredienserna är fräscha över tid och inte behöver ätas direkt. Smidigt och miljövänligt. Det är prisvärt och en stor anledning till att ex. stressade heltidsarbetare eller äldre som inte längre har möjlighet att laga mat fortfarande får en komplett måltid.

Vilken situation är frysrätten din allra bästa vän?

– Fredag kväll. En frysrätt och ett glas chardonnay med goda vänner. Det många säkert inte tänker på är att frysrätten går att göra lyxigare än vad den är i frysdisken. Lägg upp på en tallrik, gör en sallad till om du vill. Servera med något gott i glaset som sagt. Då är det verkligen inte så dumt kan jag lova.

Om du bara får välja en frysrätt – vilken blir det?
Åt en Spicy Korean precis. Fruktansvärt vad go’ den var! Det finns otroligt många goda rätter och det känns som att jag hittar nya favoriter hela tiden. 

En stor dag sedan 2012

Frysrättens dag som instiftades 2012 har uppmärksammats av bland annat Dafgårds, en av de stora tillverkarna inom frysrätter. Temadagar brukar vanligtvis vara en rolig grej att uppmärksamma på arbetsplatser och vår förhoppning är att fler lägger märke till just Frysrättens dag framöver. Det är ju trots allt lite speciellt att en av grundarna här på Mild har instiftat den.