Hur du lyckas med short-form video

Utforska våra bästa tips om hur du lyckas med short-form video och lär dig bästa praxis för att skapa engagerande innehåll.

Short-form video är väldigt hett just nu. Vi vet att videoinnehåll blir en alltmer viktig del av varumärkesstrategin när det gäller innehållsmarknadsföring. Vi har tagit fram våra bästa tips om hur du lyckas med din video, en snabbguide om de största plattformarna, de senaste trenderna - helt enkelt det du behöver veta för att bli en stjärna på short-form.

Vad är short-form video?

En short-form video är en video i kort format. Videons längd brukar vanligtvis vara ca 15-60 sekunder.

Denna längd är optimal för Instagram, TikTok och YouTube, då den passar väl för användares ofta begränsade uppmärksamhetsspann.

Short-form video är ett effektivt sätt att nå ut till din publik på ett roligt och engagerande sätt. Plattformar som TikTok, Instagram Reels och YouTube Shorts har förändrat hur vi skapar och konsumerar innehåll. TikTok har mer än 1,5 miljarder användare varje månad, vilket gör plattformen till en perfekt kanal för marknadsförare att påverka sina användare genom att använda videoinnehåll.

Short-form är kanske inte ett format som passar för alla varumärken, men det är idealiskt för de företag som vill visa sin personlighet, vara kreativa och nytänkande med en växande publik. 

År 2024 myntade TikTok uttrycket "Creative bravery": ett transformativt tänkesätt att skapa innehåll som blandar nyfikenhet, fantasi, sårbarhet och mod - vilket kan leda till djupare relationer med dina följare.

Om du vill utveckla effektfulla och modiga short-form videor som ger räckvidd och resultat, måste du noggrant tänka igenom din strategi.

Hur du skapar framgångsrika short-form videos

Kom ihåg vikten av att fånga dina tittares uppmärksamhet direkt. Tittaren vill snabbt komma till kärnan i ditt innehåll. Även om videorna är korta behöver de fortfarande berätta en fängslande historia och ha ett tydligt narrativt flöde. 

Utgå från nedan nyckelpunkter för att lyckas med ditt innehåll:

 • Engagemang: Short-form video blir nästan beroendeframkallande med sitt snabba tempo och underhållande innehåll. Man kan inte sluta att scrolla!
 • Räckvidd: Algoritmerna på sociala medier älskar korta videor, vilket ger dig större chans att bli viral.
 • Plattformar att fokusera på: TikTok, Instagram Reels och YouTube Shorts.
 • Optimala videolängder: 15-60 sekunder
 • Innehållstyper som fungerar bäst: Utbildande innehåll, snabba tutorials, storytelling och användargenererat innehåll.
 • Håll det kort och koncist:  Fokus på kärnbudskapet.
 • Använd tydliga call-to-actions:  Exempelvis "Lämna en kommentar" eller "Besök vår webbplats".
 • Experimentera med musik och ljud: Att använda populära ljudklipp kan förbättra upplevelsen och öka innehållets delbarhet.
 • Lägg till undertexter: Hjälper användare som tittar utan ljud och förstärker innehållets budskap.

Vilken kanal passar ditt varumärke bäst?

Det finns flera videokanaler på nätet, men här ska vi titta närmare på de tre största plattformarna för korta videoklipp: TikTok, Instagram Reels och YouTube Shorts. Låt oss titta på de viktigaste plattformarna mer i detalj.

TikTok

TikTok landade på nätet 2018 och snacka om att det satte fart på ett viralt video kalas! Det härliga med TikTok är att appen serverar videor som en sprudlande buffé anpassad efter just dina intressen, och vem du följer spelar mindre roll.

IG Reels 

IG Reels var Instagrams lite smått flämtande svar på TikTok-hysterin. Från att ha varit en lugn tillflykt för fotoälskare, omvandlades Instagram till en sprudlande festplats för videoinnehåll. På IG Reels blir du mer exponerad för videoklipp från dina följare, vilket ger en mer personlig prägel än TikToks vilda blandning av olika konton.

YouTube Shorts

YouTube Shorts slängde sig in i matchen 2019 för att ta en bit av TikToks stora kaka. Men det var först 2021 som alla fick chansen att dyka in i världen av snabba klipp på YouTube. På Shorts kan du både skapa, dela och kolla på 60-sekunders videos som antingen kan få dig att hoppa på en ny trend, testa en dansmove eller helt enkelt skratta så du kiknar.

Så, vilken plattform bör du satsa på? Blir det Instagram med sitt breda innehållsspektrum, en imponerande portfölj med inflytelserika influencers och en publik på hisnande 2 miljarder? Dock ska du inte underskatta den virala kraften hos TikTok med dess oförutsägbara algoritm och oemotståndliga dragningskraft för den yngre målgruppen. En sak är säker, en del av din strategi bör vara att välja den kanal som passar din målgrupp bäst.

Hur du lyckas med short-form video i praktiken

 • Växla upp: Håll tittaren engagerad genom att byta vinkel eller miljö i videon. Korta videor är designade för korta uppmärksamhetsspann, och inget tappar uppmärksamhet snabbare än en video filmad i ett enda statiskt bildplan.
 • Berätta en historia: Även om den är kort behöver din video fortfarande en berättelselinje med ett tydligt fokus. Strukturera videon med början (krok), mitt (utveckling) och slut (klimax), tillsammans med en uppmaning till handling (CTA) för att uppmuntra engagemang.
 • Leverera värde: Innehåll i kortform har alltid en tydlig poäng med värde att ta med sig hem. Detta värde kan vara inspirerande, utbildande, motiverande, och så vidare. Använd din egen personal och kollegor för att visa upp ditt varumärke. Du kan göra bakom-kulisserna-innehåll eller känslomässigt gripande berättelser för att visa ditt varumärke i aktion. Detta hjälper till att bygga varumärkestillit och äkthet.
 • Engagemang: Hur mycket kan du engagera dig? Var realistisk med hur mycket ansträngning du kan lägga på att skapa och marknadsföra dina korta videor.
 • Kreativitet: Var kommer idéerna att produceras? Du kanske kan skapa perfekt passande videor själv eller så behöver du kanske anlita en kreativ byrå som kan hjälpa till med produktionen.
 • Innehåll: Kan du skapa rätt innehåll för rätt plattform? Studera vilka typer av videor som fungerar bäst på varje plattform och finslipa din videomarknadsföringsstrategi därefter.
 • Konsekvens: Hur ofta kan du synas? Sätt upp ett konsekvent publiceringsschema och håll dig till det. En innehållskalender kommer att hjälpa dig med detta.
 • Gemenskap: Finns din gemenskap på plattformen och vet du hur du ska tala till dem? Det är meningslöst att posta videor på en plattform där din målgrupp inte ens är aktiv. Om du postar, se till att övervaka och engagera dig.

Trender inom short-form video

Utbildande innehåll
Kortformat är toppen för att dela tips och tutorials.

Exempel:

 • 5-minuters receptidéer
 • Snabbguide för träningsövningar
 • Make-up tutorials


Storytelling
Personliga berättelser och kundupplevelser komprimerade till kortformat skapar känslomässig koppling.

Exempel:

 • Korta anekdoter om produktanvändning
 • Inspirerande resor och framgångshistorier


Utmaningar och hashtags
Hoppa på trender, utmaningar och virala hashtags för att öka synligheten.

Exempel:

 • Delta i en dansutmaning på TikTok
 • Skapa varumärkesrelaterade hashtags

En av våra egna short-form videos

Nedan kan du se exempel på hur en short-form video kan byggas upp med fokus på storytelling.

En av våra grundare Albin Nystedt förklarar hur man kan bygga en framgångsrik webbplats lite på samma sätt som man bakar en tårta, ja vem gillar inte tårta?

Behöver du hjälp att ta er videoproduktion till nästa nivå?

Kontakta oss, så tittar vi tillsammans på en passande lösning.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.