Fyra trender på sociala medier 2024 – detta förväntas av dig och ditt varumärke

2024 räknar användaren med att du dyker upp i flödet vid rätt tidpunkt. Redan innan användaren själv visste att den behövde dig. Samtidigt använder fler och fler sociala medier som sökmotorer. Trenderna som vi ser indikerar på att varumärken behöver lära känna sin målgrupp. Hur då, tänker du? Vi ser en gemensam faktor: användarna bestämmer och företag behöver anpassa sina strategier. Faktiskt mer än någonsin.

Vi förstår att det kan kännas förvirrande att navigera bland alla trender inom sociala medier och digital marknadsföring. Nu handlar det om att vara synlig på samma gång som du behöver vara relevant. Innehållet som skapas ska vara engagerande och finnas i användarens flöde vid rätt ögonblick. Det är viktigt att förstå förändringarna i hur konsumenter interagerar med varumärken online – gör du det, har du ett stort försprång.

1. Lär känna din målgrupp – var autentisk och relevant

2024 är det viktigt för varumärken att skapa innehåll som är både engagerande och genuint, med ett tydligt fokus på autenticitet. Det gäller att förstå och respektera målgruppens behov och samtidigt presentera produkter på ett sätt som känns relevant och äkta.

Instagram Threads är ett forum värt att kika närmare på i detta sammanhang. Med Threads skapar du mer personliga och djupgående interaktioner med din målgrupp, vilket är avgörande för att bygga starkare relationer. Appen möjliggör för användare att dela korta textuppdateringar, länkar, foton och videos, vilket ger en mer nära och direkt kommunikation. Threads är nylanserat så vi rekommenderar att hålla ett extra öga på utvecklingen kommande veckor.

2. Sociala medier som sökmotorer

Sociala medier blivit allt viktigare som sökmotorer, vilket innebär att varumärken måste anpassa sitt innehåll för dessa plattformar. Det är exempelvis avgörande att använda relevanta nyckelord och hashtags för att optimera synligheten. Du behöver ha förståelse för hur innehåll upptäcks organiskt på plattformar. Denna anpassning ökar synligheten och hjälper varumärken att etablera en djupare och mer meningsfull kontakt med sin målgrupp. Genom att vara synliga där användarna aktivt söker information, kan varumärken stärka sin position som auktoritativa och pålitliga källor, vilket är avgörande i den digitala världen just nu och framåt.

3. Subkulturer och korsade intressen

Du som har ett varumärke idag behöver tänka bortom varumärkets traditionella nisch. Genom att utforska och engagera dig i de subkulturer och intressen som er målgrupp delar, förutom det självklara, skapar ni en djupare och mer meningsfull relation med användarna. Det kan innebära allt från oväntade samarbeten till innehåll som talar till en bredare uppsättning av intressen. 

4. Anpassning till makroekonomiska trender

2024 behöver varumärken vara ännu mer medvetna om och anpassa sig till samhällets ekonomiska förhållanden. Det kan innebära att vara flexibel och responsiv i marknadsföringsstrategier för att möta föränderliga konsumentbeteenden. Du behöver vara uppmärksam på dessa förändringar hos din målgrupp och anpassa ditt innehåll därefter.

Data visar exempelvis att konsumenter under ekonomiskt svårare tider spenderar mer tid på att söka efter budgetvänliga lösningar. Ett varumärke inom hemelektronik kan då kommunicera sitt budskap kring prisvärdhet och energieffektivitet för att nå framgång även i dessa tider.

Genom att arbeta proaktivt och lära känna din målgrupps beteenden och behov, säkerställer du att innehållet och marknadsföringen är relevant och dessutom konverterar. 2024 vill användare ha autentiska varumärken. Din målgrupp förväntar sig att du känner dem nu. Så, gör du inte det – låt det bli det första du lägger fokus på nu när det nya året tar fart.